Анализ | Ерата на евтините пари в еврозоната приключи. Какво следва за пазарите?

10.06.2022

Краят на евтините пари и стимули в Европа ще дойде в началото на месец юли. Тогава Европейската централна банка (ЕЦБ) ще спре с покупките на облигации и ще започне изцяло нов курс - за повишаване на основния лихвен процент.

През последните 8 години банката поддържаше отрицателни лихви и осигуряваше ликвидност за покупки на големи количества облигации, за да стимулира евро-икономиките. От 2020 г. насам пък стимулите бяха необходими за смекчаване на икономическия натиск от коронакризата.

Но сега на дневен ред вече е неудържимата инфлация в еврозоната, която достигна рекордните 8.1% през май. Мнозина обвиняват централната банка за растящите цени именно заради нейната стимулираща парична политика.

ЕЦБ определи инфлацията като сериозно предизвикателство и се ангажира да я приведе към желаните 2%. За целта основният лихвен процент ще бъде вдигнат от отрицателните - 0.5% в момента. До края на годината ще видим две повишения – през юли и през септември. Така основната лихва ще достигне 0%, като има вероятност да стане и 0.25%.

Къде е балансът?

Решението на ЕЦБ не е лесно и може да има висока цена. По-високият лихвен процент ще укроти инфлацията, но в същото време и ще забави растежа. Това повишава значително риска от рецесия в еврозоната. Освен това ще се оскъпят и дълговете на някои от най-задлъжнелите правителства, като гръцкото например, което се възползваше от евтините пари през последните години.

Европейската централна банка е наясно, че задачата ѝ е твърде тежка. Пред подобни трудни решения е изправен и Федералният резерв на САЩ. Много икономисти се опасяват, че светът няма необходимия икономически опит, за да постигне правилния баланс.

Какво следва за пазарите?

Засега бизнес проучванията, както и данните за износа, промишленото производство и продажбите на дребно показват, че икономиката на еврозоната върви към забавяне. Официално рецесия няма, но рисковете са налице.

  • Рискът от забавяне и възможна рецесия не само в Европа, но и в САЩ ще продължи да тежи върху пазарите на акции. Водещите борсови индекси и от двете страни на Океана вероятно ще останат под натиск през следващите месеци.
  • Тъй като движенията при криптовалутите са до голяма степен в синхрон с акциите през последните години, вероятно и там трудно ще се намерят аргументи, които да активират купувачите по-масово.
  • На пръв поглед изглежда, че еврото ще се окаже в добра позиция от увеличаването на лихвите. Но ако погледнем по-внимателно, трябва да отчетем, че Федералният резерв на САЩ също започна да повишава лихвите, което ще работи в полза на щатския долар. Така че ще е интересно да проследим каква ще е развръзката при двойката EUR/USD.
  • Цените на петрола и газта по принцип се понижават при риск от забавяне и рецесия, но имаме по-важен фактор в момента, който доминира в определянето на тяхната посока и това е войната в Украйна.
  • По отношение на благородните метали рисковете от рецесия създават предпоставки за интерес към златото и среброто заради техния статут на „убежища“ при по-турбулентни икономически периоди.


За да следите пазарите, влезте във вашата платформа за търговия.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение. 51% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.