Анализ | Възможно е ОПЕК+ да ограничи добива през уикенда и петролът рязко да поскъпне

30.05.2023

Анализът е публикуван в интервю по телевизия „Bloomberg TV" с Калин Георгиев - експерт международни финансови пазари в БенчМарк Финанс".


Късите позиции в петрол в момента са доста сериозни като обем, така че е напълно възможно ОПЕК+ да предприеме курс към ограничаване на добивите. Може би е вероятно да видим повторение на това, което видяхме при предходното ограничение. Тоест пазарът да отвори с рязък скок, тъй като евентуално намаляване на добивите би имало стимулиращ ефект върху цените. Това каза Калин Георгиев, финансов анализатор в БенчМарк Финанс, в предаването „В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

графика търговия с петрол

Пазарите в момента са движени от два основни фактора, каза още Калин Георгиев. „Първият е прогнозата за потенциална рецесия до края на годината. Вторият продължава да стои от миналата година - войната в Украйна. За очакванията за рецесия виждаме много неубедителните данни, които виждаме от Китай. В началото на годината, с отмяната на пандемичните ограничения, се очакваше бързо възстановяване на китайската икономика, но към днешна дата се вижда, че икономиката им се възстановява, но не с този темп, с който много анализатори и инвеститори очакваха".

„От началото на тази седмица петролът, и двата сорта, отчитат леко понижение. Черното злато успя да се възстанови през последните две седмици, след като в продължение на няколко седмици реализира сериозни понижения. Инвеститорите вече бяха отиграли сценария около дълга, тъй като това премахване на таван се наблюдава доста често. Пазарите не бяха чак толкова изнервени, защото това се наблюдава почти всяка година и в крайна сметка споразумение се постига". 


Сред основните фактори е и не толкова бързото възстановяване на Китай, обясни Георгиев. „В началото на годината, когато се очакваше силно и бързо укрепване на китайската икономика, много от прогнозите на анализаторите бяха за цена на петрола от над 100 долара. Другият фактор са политиките на водещите централни банки, които продължават политиките си за повишаване на лихвите в опит да овладеят инфлацията - най-вече Фед и ЕЦБ".

Доставките на руски петрол извън границите на Русия се увеличават, а не намаляват, въпреки че би трябвало от три месеца Русия да съкращава производството с 500 000 барела на ден. Износът на рафинирани продукти наистина намалява, но това се случва обичайно по това време на годината. Русия не спазва заплахата си за отдръпване на петрол от пазара заради увеличения износ към Китай и Индия, които от началото на войната увеличиха значително покупките си на нерафиниран петрол, добави анализаторът. „Тези две страни почти изцяло купуват руската продукция". 

„На петролния пазар виждаме едно разместване, като страните от Персийския залив, които преди традиционно доставяха петрол и петролни продукти в Азия, сега са преориентирани към доставки в Европа. А техният дял бе взет от Русия и тя изнася към Китай, Индия и някои други азиатски пазари". 


Относно предстоящата среща на ОПЕК+ събеседникът каза, че преобладават очакванията за запазване на квотите, но „саудитският министър на енергетиката нееднократно заяви, че продавачите на къси позиции трябва да се притесняват и е възможно Саудитска Арабия да поднесат изненади и да лобират за съкращаване на производствените квоти". 

Напълно възможно е сега, този уикенд, да пристъпят към съкращаване, тъй като по данни на агенциите късите позиции в петрол в момента са доста сериозни като обем, допълни Георгиев.

„Напълно възможно е ОПЕК+ да предприеме курс към ограничаване на добивите. Може би е вероятно да видим повторение на това, което видяхме при предходното ограничение и пазарът да отвори с рязък скок на цените, тъй като евентуално намаляване на добивите би имало стимулиращ ефект върху цените". 


Този ефект би бил траен ако през второто полугодие на годината видим рязко подобряване на икономическата картина от Китай и големите водещи икономики. Ако обаче продължат да сигнализират за рецесия, то тогава отново ще видим понижение в цените и на двата вида петрол, прогнозира Калин Георгиев. 

За общата картина до края на годината гостът каза, че въпреки че в началото на годината прогнозите бяха доста оптимистични - за цени над 100 долара - в момента доста от прогнозите бяха ревизирани в посока надолу. Причината е, че се „отиграват сценариите за рецесия". „Но може би около 80-90 долара, а дори и по-малко е по-логичния вариант в момента".  

Вижте целия коментар във видеото.


Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.