Анализ | Златото с нов исторически връх. Kакво очакват пазарите?

05.12.2023

Златото достигна исторически връх от малко над 2140 долара за тройунция по време на търговията в понеделник. Причина за ръста е, че пазарите залагат на това, че Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти още през март 2024 г., въпреки че представителите на централната банка все още остават предпазливи.

прогнози злато

Благородният метал показа силни резултати през последните сесии, тъй като понижението при инфлацията и данните за трудовия пазар карат инвеститорите да очакват “меко приземяване” за икономиката, както намаляване на лихвите от Фед през следващата година. А евентуално намаление на лихвите би имало потенциал да доведе до понижение и при долара. Имайки предвид обратната корелация между зелените пари и златото, спад в стойността на долара би имал възможността да подкрепи възходящо движение при жълтия метал.

При изказването си в петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл потвърди позицията си, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време. Но някои промени в изказването му, особено това, че той призна постигнатия напредък в ограничаването на инфлацията и потенциала за "меко приземяване" на американската икономика, засилиха очакванията, че Фед няма да повишава лихвените проценти през декември. А някои инвеститори дори очакват и евентуално намаляване до март 2024 г.

Фючърсите върху федералните фондове, които са основен барометър за нагласите сред пазарните участници по отношение на лихвите, показват 97% вероятност Фед да запази без промяна основната лихва на заседанието през декември. В същото време малко над 50% е вероятността лихвите да бъдат намалени с 0.25% през март 2024 година. Преди седмица само 21% бе вероятността от намаление на основната лихва.

Още анализи и пазарни статистики

Разгледайте новата секция АнализиPRO след вход в Портала за реални клиенти.
графика търговия с SP500

Представената информация не е и не следва да се възприема като препоръка, съвет за сключване на сделки, инвестиционно изследване или консултация за вземане на инвестиционно решение, препоръка за следване на определена инвестиционна стратегия или да бъде възприемана като гаранция за бъдещо представяне. Съдържанието не е съобразено с рисковия профил, финансовите възможности, опита и знанията на конкретен инвеститор. БенчМарк използва публични източници на информация и не носи отговорност за точността и пълнотата на информацията, както и за периода на актуалността ѝ след публикуване. Търговията с финансови инструменти носи риск и може да доведе както до печалби, така и до частични или надвишаващи първоначалната инвестиция загуби. Поради тази причина клиентът не трябва да инвестира средства, които не може да си позволи да загуби. Настоящата публикация не е изготвена в съответствие с нормативни изисквания, целящи насърчаването на обективността и независимостта на инвестиционните проучвания и инвестиционните препоръки, не е предмет на забрана за сключване на сделки по отношение на определени финансови инструменти и/или емитенти, преди разпространението ѝ от изготвилото го лице или съответните лица за инвестиционния посредник и като такава следва да се възприема като маркетингово съобщение.